2016/11/03 Revolta de Bruixes - Teatre Lliure @teatrelliure #revoltadebruixes





A Revolta de Bruixes tornem a mitjans dels anys 70... fins i tot podem escoltar com algú taral•leja Waterloo d'Abba, pero això és solament el decorat i l’ambientació. El que Revolta de Bruixes ens presenta era tan actual als anys 7p com ara. Un grup de dones de la neteja comença un conflicte laboral… l’obra ens el mostra, en les mostra a elles al llarg de la seva jornada… i descobrir que són un grup de dones que tenen molt poc en comú. Edats diferents, situacions diferents, sembla que l’únic que les uneix és que formen part de la brigada de neteja d’una empresa. Durant un parell d’hores no poden comptar amb ningú més que no siguin les seves companyes. Durant unes hores són com una família..

És de nit. El vigilant rep l’Aurora… i la seva trobada es veu frustrada per l’arribada de  Sofia. De mica en mica van arribant les altres, Dolors, Paulina, Rita, Filo. Rita treu les cartes del tarot i pronostica que h ha una Emperadriu i una Papessa. Una reina del dia i una reina de la nit. Dues formes de veure el món i enfrontar-se a ell. En mig d’un conflicte laboral, el grup es troba que, a falta d’una, té dues liíers.

Les batusses amb el vigilant també posaran a prova al grup i les seves pretensions Un vigilant que és un home gran, un personatge tan gris que no té ni nom. Només és “el vigilant”.

A Revolta de Bruixes, Benet i Jornet ha dibuixat molt bé les seves bruixes. Sofía, la lluitadora pels drets. Rita, aferrada a rituals i tradicions; Paulina, una dona apallissada per tot el món, que ja no té ni ànim per defensar-se; Filo, una jove apassionada que es mou per impulsos; Aurora, una dona madura que no ha llançat la tovallola i viu del records, amanits amb molta imaginació; Dolors,  una dona colpejada per un càncer que ja ha perdut la fe en tot.

Cadascuna s’arrapa a la petita lluita que han organitzat en l’empresa per un salari just. La nit és més llarga del que semblava i, a poc a poc, les diferències van fent efecte entre elles. El grup que va començar unit, comença a fer aigües, a donar bandades, a dubtar... a qui seguir? A l’Emperadriu? A la Papessa?

Revolta de Bruixes està molt ben interpretada per Xicu Masó (vigilant), Chantal Aimée (Aurora), Àurea Márquez (Sofia), Clàudia Benito Paulina, Raquel Ferri (Dolors), Júlia Truyol (Rita) y Andrea Ros (Filomena). El vigilant, sòbriament interpretat per Xicu Masó, ens mostra un home derrotat per la vida gris sense expectatives, tancat en el seu despatx. L’home amb el poder de comunicar-se amb els caps, amb el poder de comunicar-se amb l’exterior ja que és qui té l’únic telèfon que funciona durant aquestes hores, l’home que controla les claus, els ascensors.. un home mesquí amb un poder mesquí no dubta a utilitzar quan la situació el sobrepassa i comença a perdre el control.

Àurea Marquez i Júlia Truyol són les líders oposades en una revolta que veiem en temps real. Dues abelles reines que intenten que l’eixam no es desmani. Un eixam variat, amb personatges molt diferenciats, de vegades un pèl tòpics, molt ben defesos per Chantal Aimée, Clàudia Benito, Raquel Ferri i Andrea Ros.

Al Teatre Lliure veiem un muntatge que trenca els esquemes teatrals, amb escenes simultànies que ens mostren un mon molt real. Les pantalles s’utilitzen per mostrar escenes que queden «fora» de l’escenari.

En aquesta Revolta de Bruixes s’ha potenciat el costat més còmic del text. L’ús de diferents accents (català, valencià) i la barreja de català i castellà són un reflex d’una època, però també s’utilitzen per marcar la comicitat d’alguns moments.

Un muntatge que, en alguns moments, fluixeja en el ritme, però que manté l’interès de l’espectador. Sempre hi ha una escena de grup o individual que ens crida l’atenció. L’escenari és prou reduït perquè puguem abastar-lo tot sense moure el cap com en un partit de tennis, cosa que ens permet sempre tenir una visió global de l’obra..

Revolta de Bruixes, al Teatre Lliure, és una obra que, encara que està ambientada als 70, manté la seva actualitat. Els personatges ens resulten coneguts. Una obra que ens fa sentir com a casa.

El Teatre Lliure està fent un gran treball amb la Kompanyia Jove.

8 sobre 10











Comentarios